Иранският Корпус на гвардейците изпита нови две балистични ракети тази сутрин, съобщават местните медии Fars и Tasnim, цитирани от Ройтерс.

Вчера персийската държава изпита няколко балистични ракети.

САЩ заплашиха с нови санкции и че ще повдигнат казуса пред Съвета за сигурност на ООН. Американски законодател обяви, че ще настоява за налагане на допълнителни едностранни санкции.

Иран тества балистични ракети

Иран тества балистични ракети

Изпитанието има за цел „да покаже възпиращата сила

Преди два месеца Вашингтон наложи санкции на физически и юридически лица от Иран, свързани с ракетната програма на Ислямската република след тест на балистична ракета със среден обсег „Емад” през октомври 2015 година.

Днес Техеран тества две ракети Qadr H. Те бяха изстреляни от Северен Иран и поразиха цели на разстояние 1 400 километра в югоизточната част на страната, уточняват иранските агенции.

USA Today отбелязва, че на ракетите е имало надпис „Израел трябва да бъде унищожен”.

Най-близката иранска точка до Тел Авив и Йерусалим е на около 1000 километра.

"Изстреляните днес ракети са резултатите от санкциите. Санкциите помагат на Иран да развие собствена ракетна програма”, каза бригаден генерал Хосеин Салами, заместник-началник на Корпуса на гвардейците.

Причината за създаваните от нас ракети с обсег на действие 2000 километра е да могат да ударят нашия враг - Ционисткия режим, от безопасна дистанция, каза от своя страна бригаден генерал Амир Хаджизадех.

Корпусът поддържат десетки балистични ракети с малък и среден обсег на действие – най-големият запас в Близкия изток.

Иранската ракетна програма е обект на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава Ислямската република да не създава ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Техеран заявява, че ракетите са само за възпиране на конвенционални оръжия.