Иран налага задължителна карантина от 2 седмици за пристигащите от Европа туристи, като преди това трябва да са представили отрицателен тест за коронавирус, предаде "Ройтерс".

Пътуващите от други региони, включително съседните държави, ще трябва да имат отрицателен тест преди пристигането си в страната, заяви Алиреза Раиси, говорител на националната оперативна група за коронавирус, по държавната телевизия.

Райзи заяви, че пътуващите от Европа трябва да имат отрицателни резултати от теста, ще бъдат тествани отново и ще трябва да се карантират, дори ако тестът им е отрицателен, съобщават държавните медии.

По-рано туристите от Европа, трябваше само да имат отрицателен тест за COVID-19. Не се пояснява от кога влизат в сила новите мерки. Казва се само "оттук нататък".

Междувременно здравните служители заявиха, че произведената в Иран ваксина Barekat е установена за ефективна срещу силно заразния вариант на коронавирус, който се появи във Великобритания.

"Тестовете, проведени върху кръвната плазма на трима доброволци от ваксината" COVIran Barekat ", неутрализираха напълно мутиралия коронавирус", заяви Хасан Джалили, който отговаря за екипа, който произвежда местната ваксина, пред държавната телевизия.

Иран също ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Иран също ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Техеран и Москва подписаха споразумение за доставката и производството на препарата

В края на миналия месец Иран започна човешки изпитания на първия си кандидат за ваксина, заявявайки, че това може да му помогне да победи пандемията въпреки санкциите на САЩ, които засягат способността му да внася ваксини.

Иран също така одобри руската ваксина Sputnik V и планира да я внася и произвежда.

Според правителствените данни страната е регистрирала над 1,4 милиона случая и над 57 800 смъртни случая, но през последните седмици се наблюдава спад на новите инфекции.