Обидата на мюсюлманите е "опортюнистична" злоупотреба със свободата на словото, заяви в понеделник външният министър на Иран в очевидна препратка към забележките на френския президент Еманюел Макрон, считани за критични към исляма, съобщава "Ройтерс".

"Мюсюлманите са основните жертви на култа към омразата", пише в туитър Мохамад Джавад Зариф, без да се обръща директно към Макрон.

"Обидата на 1,9 млрд мюсюлмани - и техните светини - за отвратителните престъпления на екстремисти е опортюнистична злоупотреба със свободата на словото. Това само подхранва екстремизма", добави той.

Макрон, който отдаде почит на учител по история, обезглавен този месец от млад ислямист за показване на карикатури на пророка Мохамед в клас, обяви война на "ислямисткия сепаратизъм", който според него превзема някои мюсюлмански общности във Франция.

За разлика от някои мюсюлмански страни, духовните управници на Иран не призовават за бойкот на френските стоки. Но няколко ирански служители и политици, включително шефовете на парламента и съдебната система, осъдиха Макрон за "ислямофобия", според иранските държавни медии.

Али Шамхани, близък съюзник на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, заяви, че "ирационалното поведение" на Макрон показва неговата "грубост в политиката".

"В противен случай той не би се осмелил да нападне исляма в стремежа си за лидерство в Европа", написа в туитър Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

"Предлагам му да прочете повече история и да не се радва на подкрепата на западаща Америка и ционизма."

Ердоган настоява турците никога да не купуват френски стоки

Ердоган настоява турците никога да не купуват френски стоки

Нова ескалация между Турция и Франция