Началникът на кабинета на президента на Иран Хасан Рохани разкри, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп осем пъти е поискал да се срещне с колегата си от Ислямската република по време на Общото събрание на ООН през миналата година, информира АФП.

"По време на последното посещение на Рохани в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН Тръмп осем пъти поиска от иранската делегация да се срещне с президента", каза Махмуд Ваези пред журналисти, цитиран от местната агенция Mehr.

Той добави, че иранският екип не е отговорил на молбите, след като Тръмп обяви, че няма да потвърди, че Техеран се придържа към ядреното споразумение от 2015 г., което доведе до изтеглянето на САЩ от сделката през май тази година.

"Ние водим прозрачна политика и имаме ясна позиция относно връзките със САЩ...ние няма да се подадем на натиск", предупреди Ваези.

Техеран съобщи през октомври 2017 г., че Тръмп е поискал среща с иранския си колега в ООН, но до момента не беше разкривано, че американският лидер осем пъти е отправял молба.

Ако Ислямската република беше удовлетворила молбата, срещата между Рохани и Тръмп щеше да е първата между президентите на двете държави от Ислямската революция през 1979 г.