Иран категорично отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад случилото се в американското посолство в Багдад, предаде РТ.

Иран заклейми в отговор дързостта на Вашингтон.

"Америка има изненадващата дързост да приписва на Иран протестите на иракския народ срещу зверското убийство на поне 25 иракчани ...", се казва в съобщението.

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Част от останалите служители на посолството са били преместени в Ербил

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Иран щял да бъде държан "напълно отговорен" за нападението на иракски протестиращи срещу американското посолство в Багдад.

По-рано днес десетки гневни привърженици на иракската шиитска милиция "Катаиб Хизбула" проникнаха в двора на посолството, след като разбиха врата и щурмуваха вътрешността, което накара силите на реда да използват сълзотворен газ и огнестрелни оръжия, тъй като са ядосани заради американските въздушни удари срещу подкрепяната от Иран иракска шиитска милиция, които доведоха до 25 загинали от "Катаиб Хизбула".

Събитията представляват голям срив в отношенията между Ирак и САЩ, което би могло допълнително да подкопае влиянието на САЩ в региона и също така да отслаби позицията на Вашингтон в опитите му за оказване на максимален натиск върху Иран.

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Осъждаме остро американската военна агресия

Ирак отдавна изпитва затруднения да балансира отношенията си със САЩ и Иран, като и двете страни са съюзници на иракското правителство. Ала гневната реакция на иракското правителство срещу американските въздушни удари и очевидното му решение да не попречи на протестиращите да влязат в посолството на САЩ дадоха сигнал за рязко влошаване на отношенията между Вашингтон и Багдад.