Иранска медия, близка до елитната Революционна гвардия, предупреди, че ще има ответни мерки, ако САЩ действат "като пирати" срещу ирански кораби с горива към Венецуела, информира "Ройтерс".

В четвъртък висш представител на администрацията на Доналд Тръмп съобщи пред световната осведомителна агенция, че САЩ обмислят мерки в отговор на доставките на иранско гориво за засегнатата от криза Венецуела. Представителят не разкри конкретно какви са мерките, но поясни, че вариантите ще бъдат представени пред Тръмп.

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Според Рохани, Белия дом е " безчовечен, жесток и некомпетентен"

Петролните сектори на Иран и Венецуела, членки на ОПЕК, са засегнати от американски санкции.

"Ако САЩ, като пирати, възнамеряват да предизвикат несигурност в международни води, ще поемат риск и това със сигурност няма да остане без последствия", предупреди иранската новинарска агенция Nour.

Най-малко един танкер с гориво, натоварен на иранско пристанище, е отплавал за Венецуела, според данни на Refinitiv Eikon.

"Венецуела и Иран са независими държави, които имат и ще продължат да имат търговски отношения", каза говорител на правителството и добави, че търгуват стоки.

Иран се опитва да разпали терор по време на пандемията, предупреди Помпео

Иран се опитва да разпали терор по време на пандемията, предупреди Помпео

Казва ви много за душата на този народ, който води тази страна

Танкерът под ирански флаг Clavel премина през Суецкия канал в сряда, след като беше натоварен в края на март на пристанище "Бандар Абас".

Иранската медия отбелязва още, че ВМС на САЩ са изпратили четири бойни кораба и самолети на Карибите.