Техеран одобри използването за "спешна" имунизация на ваксина, разработена в страната, но все още неразрешена за пускане на пазара, съобщава "Франс прес".

Здравният министър Саид Намаки обяви вчера, че разрешението за спешна употреба на ваксината, наречена COVIran Barekat, е било издадено предишния ден.

Ходът идва, след като страната се сблъска с проблеми с вноса на достатъчно дози ваксини.

Първото проучване на безопасността и ефективността на иранския препарат, разработен от дъщерно дружество на държавния конгломерат Setad, започна в края на декември 2020 г.

В Иран започна трета фаза на изпитания на собствена ваксина срещу COVID-19

В Иран започна трета фаза на изпитания на собствена ваксина срещу COVID-19

Клиничните изследванията на "Ков Иран Баракат"

По информация на компанията производител производството на ваксината е започнало в началото на юни, като до момента са произведени около 3 милиона дози.

Иран е най-засегнатата страна в Близкия изток от епидемията от коронавирус.

Според официалните данни жертвите на пандемията от коронавирус в страната са над 82 000 души, а над 3 милиона души са заразени. Смята се обаче, че броят на смъртните случаи в действителност е по-висок.

Иранските власти твърдят, че санкциите на САЩ са попречили на страната да ваксинира 83-милионното си население. От февруари до момента над 4,3 милиона иранци са получили първа доза ваксина. На по-малко от 1 милион души обаче е поставена и втората доза.

Иран започна да произвежда своя ваксина срещу COVID-19

Иран започна да произвежда своя ваксина срещу COVID-19

Техеран взема мерки срещу пандемията