Иран ще продължи да произвежда ракети, за да укрепи отбраната си. Ислямската република не възприема това като нарушение на международните споразумения.

Това заяви президентът на Иран Хасан Рохани в реч, предавана по държавната телевизия, информира Ройтерс.

Рохани говори няколко дни след гласуване в Камарата на представителите на САЩ за налагане на нови санкции на Ислямската република заради ракетната й програма.

"Ние изградихме, изграждаме и ще продължим да градим ракети, и това не е в нарушение на международните споразумения", каза Рохани пред парламента.

Ние ще произведем всякакви оръжия, от които се нуждаем и ще ги използваме по всяко време, за да се защитим, предупреди иранският лидер.

САЩ наложиха едностранни санкции на Иран с аргумента, че ракетните изпитания на Ислямската република нарушавали резолюция на ООН.

Рохани също разкритикува САЩ заради отказа на президента Доналд Тръмп от по-рано този месец официално да потвърди, че Техеран изпълнява ядрената сделка от 2015 г., макар че международни инспектори са категорични, че Иран изпълнява задълженията си към договора.

Вие пренебрегвате проведените в миналото преговори и сключени споразумения, одобрени от Съвета за сигурност на ООН и очаквате другите да преговарят с вас, изтъкна Рохани.

Заради поведението си САЩ трябва да забравят за бъдещи преговори и споразумения с други държави, добави той.