Президентът Хасан Рохани заяви в събота, че ваксинациите срещу COVID-19 ще започнат през следващите седмици в Иран, най-силно засегнатата страна в Близкия изток, съобщава "Ройтерс".

"Чуждестранните ваксини са необходимост, докато не бъдат налични местни ваксини", коментира Рохани, без да дава подробности какви чужди ваксини ще бъдат използвани.

По-рано този месец върховният лидер Аятолах Али Хаменей, забрани на правителството да внася ваксини от САЩ и Великобритания, които според него вероятно се стремят да разпространят инфекцията в други страни. Рохани, в съответствие със забраната на Хаменей, заяви тогава, че неговото правителство ще закупи "безопасни чуждестранни ваксини".

В края на миналия месец Иран започна изпитания с хора на първия си кандидат за ваксина, заявявайки, че това може да му помогне да победи пандемията въпреки санкциите на САЩ, които засягат способността му да внася ваксини.

Коронавирус: Техеран започна да тества иранска ваксина върху хора

Коронавирус: Техеран започна да тества иранска ваксина върху хора

Десетки иранци ще получат от разработената в Ислямската република ваксина

Три местни ваксини - Barekat, Pasteur и Razi, някои от които са разработени с чуждестранно сътрудничество - могат да са готови през пролетта и лятото, обясни Рохани.

Куба заяви по-рано този месец, че е подписала споразумение с Техеран за трансфер на технологията за най-модерния кандидат за коронавирусна ваксина и за извършване на последния етап от клиничните изпитвания на ваксина в Иран.

Техеран и Хавана са подложени на строги санкции от САЩ, които въпреки че не обхващат медицината, често възпират чуждестранните фармацевтични компании да търгуват с тях.

В допълнение към разработването на собствена ваксина, Иран участва в схемата COVAX, която има за цел да осигури справедлив достъп до ваксини COVID-19 за по-бедните страни.

Според данните на правителството, страната е регистрирала 1 150 000 случая и 57 000 смъртни случая. През последните седмици се наблюдава спад на новите инфекции и смъртни случаи.

Иран забрани чуждестранни компании да тестват COVID-ваксини върху иранци

Иран забрани чуждестранни компании да тестват COVID-ваксини върху иранци

Нашите хора няма да бъдат устройство за тестване на ваксини, заяви Хасан Рохани