В Иран започна първото проучване на безопасността и ефективността на местна ваксина срещу коронавируса, съобщава обществената телевизия, цитирана от АП.

Десетки иранци ще получат от разработената в Ислямската република ваксина.

Иран: САЩ не ни продават ваксината срещу COVID-19

Иран: САЩ не ни продават ваксината срещу COVID-19

Напрежение между Техеран и Белия дом

Ваксината, произведена от Shifa Pharmed, който е част от държавен фармацевтичен конгломерат, е първата в страната, която достига до изпитания върху хора.

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи, че държавата си сътрудничи с "чужда страна" върху създаването на друга ваксина, която ще бъде тествана върху доброволци от февруари. Рохани не разкри подробности.

Снимка 511539

Източник: ЕПА

Ислямската република е най-засегнатата страна в Близкия изток. Повече от 1,2 милиона случая са потвърдени, а близо 55 000 са починали.

По време на Фаза I на клиничните изпитания общо 56 доброволци ще получат две дози от иранската ваксина в рамките на две седмици. Трима доброволци получиха първата доза от ваксината на събитие в хотел в Техеран, на което присъства здравният министър. Властите очакват ваксината да е на пазара в края на пролетта на 2021 г.

Ваксината, наричана Coviran, е така наречената неактивна ваксина, която е направена от коронавирус, който е отслабен или убит с химикали, подобна като полиомиелитната ваксина.

При западните ваксини се използва по-нова, по-слабо доказана технология, която на базата на мРНК кодира шиповия протеин и конкретно частта от него, която е отговорна за свързването към клетъчната мембрана и проникването в нея.

Иранските власти многократно се оплакаха, че санкциите на САЩ пречат на усилията им да се сдобият с ваксини от чужбина.

Снимка 511536

Източник: ЕПА