Върховният вожд на Иран аятолах Али Хаменеи забрани на правителството да внася ваксини срещу новия коронавирус (COVID-19) от САЩ и Великобритания, информира "Ройтерс".

"Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах го на властите, казвам го и публично сега", заяви Хаменей в реч, излъчвана на живо по телевизията.

"Ако американците бяха в състояние да произведат ваксина, те нямаше да имат такова фиаско с коронавируса в собствената си страна", настоя аятолахът.

Иран: САЩ не ни продават ваксината срещу COVID-19

Иран: САЩ не ни продават ваксината срещу COVID-19

Напрежение между Техеран и Белия дом

Иран, страната, която е най-силно засегната по време на пандемията от новия коронавирус в Близкия изток, започна изпитвания върху хора на първия си домашен кандидат за ваксина срещу COVID-19 в края на миналия месец, заявявайки, че тя може да помогне на Иран да победи пандемията въпреки санкциите на САЩ, които засягат способността му да внася ваксини.

Хаменеи похвали усилията на Иран за разработване на домашни ваксини, но отбеляза, че Иран може да получи ваксини "от други надеждни места". Той не посочи никакви подробности, но Китай и Русия са съюзници на Иран.

"Не съм оптимист и по отношение на Франция заради тяхната история на заразена кръв", подчерта още Хаменей, визирайки скандала със замърсена кръв в страната от 1980-те и 1990-те години.