На чуждестранни компании няма да бъде позволено да тестват ваксини срещу COVID-19 върху иранския народ, заяви президентът Хасан Рохани, ден след като върховният лидер на Иран забрани вноса на ваксини от САЩ и Великобритания, предаде "Ройтерс".

"Чуждестранните компании искаха да ни дадат ваксини, за да бъдат тествани върху иранския народ. Но здравното министерство го предотврати ", заяви Рохани.

"Нашите хора няма да бъдат устройство за тестване на компании за производство на ваксини", добави той. "Ще закупим безопасни чуждестранни ваксини."

Върховният лидер Аятола Али Хаменей, висшият орган на Иран, заяви, че САЩ и Великобритания са "неблагонадеждни" и евентуално се стремят да разпространят заразата в други страни.

Иран може да получи ваксини от други надеждни места, добави той, без да дава подробности. Китай и Русия са съюзници на Иран, страната от Близкия изток, най-силно засегната от коронавируса.

В края на миналия месец Иран започна човешки опити за първия си вътрешен кандидат за ваксина срещу COVID-19, заявявайки, че може да помогне на страната да победи пандемията въпреки санкциите на САЩ, които засягат способността й да внася ваксини.

Напрежението между Вашингтон и Техеран нараства от 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка от 2015 г. и отново наложи санкции.