Ирански военен кораб се е конфронтирал с американски боен кораб в Персийския залив и го е предупредил да се отдалечи от повредена иранска рибарска лодка. Това съобщава агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

Но ВМС на САЩ отричат да е имало пряк контакт с иранските сили.

Американският боен кораб се е изтеглил след предупрежденията на иранския плавателен съд, който принадлежи на нов военноморски клон към иранската армия, според Тасним. След това иранският военен кораб изтеглил закъсалата рибарска лодка до брега.

Агенцията не пояснява къде конкретно е станал инцидентът, но се съобщава, че е близо до Ормузкия проток.

В съобщение ВМС на САЩ заявиха, че патрулиращият кораб USS Tempest, плаващ в Оманския залив на 6 септември, е чул сигнал за авария от малка лодка на 75 морски мили от позицията на американския плавателен съд.

В същото време танкерът Nordic Voyager, който е бил по-близо до бедстващата лодка, е предложил помощ и е направил визуален контакт. Американският кораб предложил помощ на Nordic Voyager, която е отхвърлена, според ВМС на САЩ.

Слушайки радиотрафика от дистанция, USS Tempest е чул от Nordic Voyager, че кораб на иранските ВМС е помогнал на бедстващата лодка.

Не е имало пряк контакт между американските и иранските морски сили, уточни говорител на ВМС на САЩ.

През последните месеци се нажежи напрежението между САЩ и Иран в региона. През август ирански дрон се доближи на 31 метра от американски самолет, подготвящ се да каца на самолетоносач в Персийския залив.

През юли пък американски кораб произведе предупредителни изстрели към ирански кораб, който е бил на дистанция 137 метра. Това е първият подобен инцидент при администрацията на Доналд Тръмп.