Въпреки че Коронавирусът и американските санкции засенчват всички аспекти от животa иранците, те празнуват Нова година. Това обявиха от посолството на Ислямската република у нас.

В отговор на искането на Иран за премахване на санкциите за достъп до лекарства и медицинско оборудване и всичко необходимо за гарантиране на физическо, психическо и душевно състояние на 80 милионен Иран, правителството на САЩ и така наречените правозащитни организации настояват за освобождаването на няколко американски шпиони от иранските затвори и изразяват загриженост за тях, недоволстват дипломатите.

Тези, които твърдят, че подкрепят правата на жените, мъжете, децата и възрастните хора, трябва да знаят , че точно днес тези жени, мъже, деца и възрастни хора са изложени на риск от опустошителния Коронавирус. Здравната ни система и нашите лекари са силни и способни, но се нуждаят от медицинска подкрепа и оборудване за борба с вируса.

Посолството призова международни организации и защитниците на правата на човека да действат, защото  времето за контрол над вируса е ограничено и трябва да се възползваме максимално от медицински съоръжения и техника, за да предприемат действия срещу вируса.

Днес, светът и защитниците на човешките права са изложени на изпитание на истината, се казва още в позицията.

Иран с "рекорд": 147 починали за 24 часа, заразените с коронавируса - 17 361 души

Иран с "рекорд": 147 починали за 24 часа, заразените с коронавируса - 17 361 души

С това общият брой на починалите става 1 135 души

Припомняме, че според последните данни, болните в Иран са повече от 13 360, а починалите - повече от 1130 души.

Иран днес отчете най-големия скок на жертвите от новия коронавирус за период от 24 часа, уточнявайки, че още 147 души са починали, или скок от 15 процента. 

Иран призна за първи заразени в средата на февруари.

Страната е сред най-тежко засегнатите от пандемията.

Заразата хвърли сянка върху Персийската нова година (Новруз), обикновено празник на радост и веселие, който започва в петък. Здравните власти призоваха обществеността да избягва пътуванията и местата, където се струпват хора. Ала мнозина изглежда пренебрегват предупрежденията, повишавайки риска от още огнища.

Междувременно проучване на иранския университет "Шариф" показва, че 3,5 млн. иранци могат да умрат от новия коронавирус, ако населението не спазва насоките и съветите на правителството за ограничаване на заразата.