Много "лесно смилаеми" песни и почти нищо забележително - това предлага тазгодишната Евровизия според германския културолог Ирвинг Волтер, цитиран от „Дойче веле". Волтер, наричан още "Доктор Евровизия".отбелязва като изключение от масовото звучене руските „Бурановски баби" и британската легенда Енгелбърт Хъмпърдинк.
Независимо от уверенията на българското жури за „Евровизия", че класираната песен на Софи Маринова „не е чалга", културологът отбелязва, че в Баку страната ни е „наблегнала на чалгата".

Много от държавите са готови на всичко, за да спечелят музикалната олимпиада. Готови са дори да изменят на собствената си култура, отбелязва Ирвинг Волтер, преподавател в Академията за музика, театър и медии в Хановер.

"Стремежът непременно да се класират е толкова силен при много от страните-участнички, че те са готови на всичко. Тенденцията тази година е да се привличат добри композитори от чужбина. Дори може да се говори за "шведизация" на Евровизията, като се има предвид колко много от песните са дело на шведски композитори", казва Волтер. Той припомня, че на тази карта заложи и Азербайджан, който при подготовката на участието си миналата година привлече шведски екип. Това е и причината този път конкурсът да се провежда в Баку.

Оттам нататък определено преобладават "лесно смилаемите" песни, т.е. така нареченият масов продукт, извън който е доста трудно да се открои нещо по-характерно и впечатляващо. В това отношение на първо място, според германския културолог, блестят руските "Бурановски баби" - и то не защото на Евровизия такива ансамбли не са често срещано явление, а защото те олицетворяват по специфичен начин националната култура. Очевидно Русия се вживява в ролята си на многонационална държава, която иска да изведе на преден план по-малките народи и да създаде впечатлението, че почти неизвестният регион Удмуртия е в състояние да представлява такава голяма държава като Русия, казва Ирвинг Волтер.

Всъщност това съвсем не са единствените участници на пенсионна възраст тази година - да не би при това положение Евровизия да се явява отражение на съвременното застаряващо общество? "Решението на Русия е разбираемо, понеже "Бурановските баби" са от район, в който възрастта е на почит. А и се радват на голяма популярност сред младите. Когато пък Великобритания обяви, че ще бъде представена от Енгелбърт Хъмпърдинк, форумите избухнаха - това бе възприето като лош виц. Което обаче междувременно се промени", коментира Волтер.

Аргументите му: песента на Хъмпърдинк съдържала необичайни национално-културни характеристики за Великобритания, напомняла известна народна песен. "На Евровизия по правило се представят стандартни песни, но някои държави направо се почувстваха предизвикани да се представят с най-характерното за тях - поради това България и Румъния наблегнаха на чалгата и манеле /румънската чалга б.р./", казва германският експерт.