Руската компания "Транснефт" заяви, че петролът за Беларус, който се транспортира през тръбопровода "Дружба" от Русия за Европа, е бил умишлено замърсен, предаде Би Би Си. Изялението беше направено от Игор Демин - съветник на президента на "Транснефт".

Вечерта на 19 април беларуският държавен концерн "Белнефтехим" съобщи, че петролът в тръбата е замърсен. Беше уточнено, че съдържанието на хлорорганични съединения е десетки пъти над допустимите норми.

Два дни по-късно "Транснефт" призна, че по тръбопровода "Гомелтранснефт Дружба" - южния участък на "Дружба", наистина се подава замърсен петрол. Източникът на замърсяването е бил локализиран край руския град Самара.

Телевизионният канал "Беларус 1" съобщи, че в резервоарите на беларуския участък на "Дружбъ" има около 1 милион тона замърсен петрол.

Заради замърсяването на суровината беше спряна работата в Мозирския нефтопереработвателен завод в Беларус. Управата на завода съобщи, че заради критично ниското качество на петрола е аварирало скъпо оборудване. За да избегне аварии, друга рафинерия - "Нафтан", в Новополоцк, в северната част на страната - намали обема на производството си.

Заради свиването на производството Беларус временно спря износа на гориво в Украйна, Полша и балтийските страни.

Игор Демнин съобщи, че в Русия е образувано дело по случая със замърсяването. В руския Самара, където е било локализирано замърсяването, се водят следствени действия.

Полша спря транзита на руски петрол, бил некачествен

Полша спря транзита на руски петрол, бил некачествен

И Беларус се оплака от качеството на доставките

Припомняме, на 24 април Полша престана да приема руски петрол от тръбопровода "Дружба" заради замърсяването, с цел да предпази рафинериите си от аварии.

Вноса на руско гориво прекратиха и Чехия, Словакия, Германия. Агенция "Ройтерс" съобщи, че трите страни може ди ще поискат компенсации за нанесени щети. По-рано Беларус обяви, че ще иска обезщетение.

Руският вицепремиер Дмитрий Козак днес заяви, че в рамките на две седмици работата на тръбопровода "Дружба" ще бъде стабилизирана. Първоначално руската страна обещаваше това да стане до 22 април.

Минск в началото на годината обяви, че ще търси диверсификация на енергийните доставки чрез балтийските пристанища и Одеса.

Минск ограничи износа на руски нефтени продукти заради качеството

Минск ограничи износа на руски нефтени продукти заради качеството

Очакват до вторник да се нормализира ситуацията