Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум е призоваван да подаде оставка след негови коментари, че държавите от Южна Европа прахосват парите си за "пиене и жени", съобщава "Франс прес".

Колкото по-скоро си тръгне, толкова по-добре, каза бившият премиер на Италия Матео Ренци в коментар, който подчертава как гафът на Дейселблум разкрива напрежението между Северна и Южна Европа в еврозоната.

"Той пропусна перфектна възможност да млъкне", написа Ренци във "Фейсбук".

Холандецът загуби значителна подкрепа от политическите си съюзници в резултат на коментарите си в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"По време на кризата с еврото северните държави от еврозоната показаха солидарност към изпадналите в криза страни. За мен, като социалдемократ, мисля, че тази солидарност е изключително важна. Но тези, които са облагодетелствани също имат задължения. Не мога да си изхарча всичките пари за пиене и жени и след това да моля за помощ", каза Дейселблум пред изданието.

Холандският политик отказа да се извини вчера вечерта, след като беше помолен от депутат в Европейския парламент по време на изслушване.

"Еврозоната се отнася до отговорност, солидарност, но също и уважение. Няма място за стереотипи", написа в "Туитър" Манфред Вебер, лидерът на най-голямата група в ЕП.

Наистина се чудя как някой с такива възгледи все още може да ръководи Еврогрупата, отбеляза Джани Питела, ръководителят на социалистите в европарламента. Той определи коментарите на холандския депутат като "срамни" и "дискриминиращи към държавите от Южна Европа".

Според италианския всекидневник "Кориере дела сера" коментарите на Дейселблум трябва да му костват поста.

Португалският външен министър заяви във Вашингтон във вторник, че изказванията на холандеца са "абсолютно неприемливи" и че той не може да остане лидер на Еврогрупата.

Дейселблум ще загуби поста си на холандски министър на финансите през следващите месеци, след като социалистите понесоха голяма загуба на парламентарните избори в Холандия. Обаче мандатът му като шеф на Еврогрупата изтича през януари 2018 г.