Мъж предизвика серия от пътнотранспортни произшествия в Берлин. Шестима души са ранени, включително трима са в тежко състояние. Германската прокуратура описа инцидента като "ислямистки акт", информира АФП.

Мъжът изглежда е имал "ислямистки мотиви според информацията ни до момента", обявиха от прокуратурата пред осведомителната агенция.

Местни медии съобщават, че мъжът е 30-годишен иракчанин, който е крещял "Алах е велик", когато излязъл от колата си във вторник вечерта.

"Ройтерс" съобщава, че катастрофите са станали на три различни места по време на пиков час малко преди 19,00 часа във вторник. Атаката е довела до напълно затваряне на една от основните ключови артерии в Берлин.

Властите нe разкриха името на заподозряния, но местни медии съобщиха, че се казва Самрад Д. Той е разследван за три опита за убийство.

Има индикации, че мъжът е с психически отклонения.

Полицията и прокуратурата разследват дали извършителят е свързан с някакви терористични организации, което към момента не е установено.

Нападателят, който е управлявал черен автомобил Opel Astra, спрял на магистралата след третата катастрофа и поставил стар сандък за муниции върху автомобила и започнал да предупреждава, че има експлозиви.

"Никой да не се приближава или всички ще умрат", крещял заподозряният, според "Билд".

Самрад Д. извадил килимче за молитва и започнал да се моли. Полицай от арабски произход се приближил, заговорил на арабски език и впоследствие го задържал, пише "Тагешпигел". Според вестника мъжът бил известен на берлинската полиция. Той е роден в Багдад през 1990 г. и живеел в бежански дом в Берлин. През 2018 г. е задържан за раняване на хора и е вкаран в психиатрия за кратко време.

ДПА съобщава, че мъжът е намекнал за плановете си във "Фейсбук" преди атаката. Той публикувал снимки на колата си и религиозни текстове.

Специалисти не са открили експлозиви в сандъка за муниции.

Сред тримата тежко ранени има един човек с опасност за живота. Единият от тримата е пожарникар, който се е прибирал от работа. Не е ясно дали той е с опасност за живота.