4000 ракети ГРАД, произведени в Сопот, се намират в склад на бунтовниците в Алепо, съобщи "Труд". Репортерът Диляна Гайтанджиева на място e открила "находката" в източната част на сирийския град.

Въпреки забраната за износ на оръжие към арабската страна заради войната, се оказва, че там има 2 милиона снаряди и 4 хиляди ракети ГРАД, произведени в от България. Те са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо.

По щастлива случайност българският журналистически екип се е разминал с взрива на една от тези ракети с около 50 метра.

Тя се оказала една от стотиците ГРАД, които джихадистите от фронта "Ал Нусра" изстрелват от кварталите в източната част на Алепо.

Битката за Алепо приключи

Битката за Алепо приключи

Бунтовниците се изтеглят от останалите само 6 квартала

След 5 години власт над града, бунтовниците отстъпиха позициите си там след месеци обсада на сирийската армия и въздушни атаки от руски изтребители.

След като Алепо беше прочистен от силите на бунтовниците, журналисти за първи път можаха да стъпят там. За съжаление това, което откриха беше "българска следа" в машината за убиване.

В изоставена къща репортерите откриха таен склад за оръжие на джихадистите. Всички боеприпаси, които се съхраняват там, са с произход България - от военните заводи в Сопот.

В девет склада за боеприпаси само в стария град на Алепо бунтовниците от фронта "Ал Нусра" са складирали 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4000 ракети ГРАД.

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус" АД в Лясковец. На етикетите върху сандъците с оръжия има български имена.

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е достатъчно за продължаване на сраженията с още две години.