Неправителствената организация „Хюман райтс уоч” обвини терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) за екзекутирането на десетки хора в бастиона й Сирт, Либия, цитирана от „Франс прес”.

Базираната в Ню Йорк организация алармира, че убийствата граничат с военни престъпления. От февруари 2015 година групировката блокира достъпа на храна, медикаменти, гориво и пари за жителите на Сирт.

Най-малко 49 души са обезглавени или разстреляни за престъпления като богохулство, шпионаж и вещерство, отбелязват от „Хюман райтс уоч” в свой доклад, базиран на серия интервюта.

Убийството на цивилни, ранени или пленници от членове на страна във въоръжен конфликт е военно престъпление, както и екзекутирането на хора без справедлив процес, поясняват от организацията, допълвайки, че мащабът на екзекуциите и други подобни действия в Либия също  граничат с престъпления срещу човечеството.

Жители на Сирт описват сцени на ужас – публични обезглавявания, трупове в оранжеви гащеризони, висящи от скеле, описвано като „разпятия” и маскирани терористи, които измъкват мъже от леглата им по среднощ.

Морална полиция, подкрепяна от информатори, патрулира по улиците, заплашва, глобява или бие с камшик мъже, които пушат цигари, слушат музика или не следят за облеклото на жените и сестрите им, отбелязват още в доклада, който е от 41 страници.

30-годишната Ахлам описва живота в Сирт като „непоносим”, тъй като всеки „живее в страх”, а невинни хора стават жертва на терора.

Няма магазини, в болницата няма лекари и медицински сестри, няма лекарства...има шпиони на всяка улица. Повечето хора напуснаха, но ние сме в капан. Нямаме достатъчно пари, за да напуснем, каза тя.