Испания и Португалия отвориха общата си граница, която бе затворена от 16 март. Лисабон се опита да се защити от коронавируса, който предизвика здравна криза в Испания, информира АФП.

В Португалия са потвърдени 1567 починали и 42 141 заразени с коронавирус, а в Испания - 28 355 починали и почти 250 000 заразени. И двете страни се борят с нови огнища след прекратяването на блокадата.

Испания отложи отварянето на границата с Португалия

Испания отложи отварянето на границата с Португалия

Границата между двете държави трябваше да бъде отворена на 22 юни

В сряда Лисабон наложи частична блокада. Властите наредиха на 700 000 души в няколко бедни квартала в северната част на столицата да останат по домовете си. Местни организации заявяват, че в тези райони жителите никога не са спазвали ограничителните мерки, тъй като много трябва да работят и да използват обществения транспорт.

В същото време испанските региони внимателно следят около 50 отделни огнища на зараза, като в повечето случаи са ограничени само до няколко заразени.

На церемонията по откриването на границата присъстваха крал Фелипе VI и португалският президент Марсело Ребело де Соуза, придружени от испанския премиер Педро Санчес и португалския му колега Антониу Коща. Всички те носиха маски.

Испания отваря границите с Франция и Португалия от 22 юни

Испания отваря границите с Франция и Португалия от 22 юни

По случая с Франция и Португалия, искам да потвърдя, че от 22 юни ограниченията на мобилността ще бъдат отменени

След като изслушаха националните химни, изпълнени от струнен квартет, те се разходиха в Бадоход в Испания преди да присъстват на подобна церемония на португалска територия в Елвас.

Премахването на ограниченията между двете държави е облекчение за търговците, особено в Португалия, докато испанците ще подновят обичайното пазаруване на португалски стоки и посещенията на плажовете в Алгарве.