Испания отложи отварянето на границата с Португалия с една седмица до 30 юни, обяви правителството, докато страната навлезе в "новото нормално" след първата вълна на заразяване с коронавриус, информира "Политико".

Границата между двете държави трябваше да бъде отворена на 22 юни, но днес Мадрид обяви, че само на португалските граждани, които се връщат на постоянния си адрес, дали в Испания или друга държава в Шенген, ще им бъде позволено да пресекат границата този месец.

Без карантина за британските туристи в Испания

Без карантина за британските туристи в Испания

Решение на властите в Мадрид

Португалия е единствената държава от Шенген, която е засегната от ограниченията на Испания, след като в неделя Мадрид отвори границите си за всички останали държави. От неделя британските туристи могат свободно да пътуват до Испания. Те няма да бъдат поставяни под карантина.

Испанското правителство също иска да реши тази седмица дали да остави ограниченията за пътуване с държавите извън ЕС, обяви здравният министър Салвадор Ила пред радио Cadena SER и добави, че това ще бъде обсъдено с Общността.

Междувременно високоскоростните влакове и автобусите увеличиха услугите си като част от заключителната фаза на плана за деескалация и връщане към "новото нормално".

Испания спасява туризма с 4 млрд. евро

Испания спасява туризма с 4 млрд. евро

Испания планира да отвори отново границите си през следващата седмица за посетители от ЕС

"Трябва да имаме предвид, че вирусът все още е тук, ние го контролираме, но все още не сме го победили", отбеляза Ила.

11 местни огнища в страната са засечени, но всичко е "под контрол", увери министърът.

В Испания са регистрирани 28 323 починали и 293 353 заразени с коронавирус.