Испания има за цел да отвори врати за чуждестранни туристи през юни по схемата за цифрови здравни сертификати за Covid, заяви държавният секретар по туризма в страната, съобщава "Гардиън".

Фернандо Валдес заяви пред срещата на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм в Мексико, че програмата - при която туристите могат да покажат, че са били ваксинирани, тествани са отрицателни или наскоро са излекувани от вируса - ще се окаже "основополагаща за предлагането на сигурност на пътниците".

Валдес заяви, че Испания ще участва в пилотна схема за цифрови сертификати през май и ще бъде "готова да приеме посетители през юни". Той подчерта, че сертификатите "не са магическа пръчка".

Това е определена степен на сигурност, тъй като те ще позволят на туристите да пътуват, ако са ваксинирани, ако са получили отрицателен тест, въпреки че не са ваксинирани, ако вече са се възстановили от коронавирус.

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

Страните работят паралелно, за да гарантират необходимите технологични решения за цифрови или хартиени сертификати

Испания, която зависи от туризма с около 12% от своя БВП, е в четвъртата си вълна от пандемията. Към днешна дата коронавирусът е заразил 3 496 134 души в страната и е отнел 77 855 живота.

Усилията за ваксиниране на населението на Испания от около 47 милиона души се ускоряват, като се приложени 14 994 667 дози от ваксината, а 4 020 945 души вече получават и двете дози.

Коалиционното правителство на страната, водено от социалистите, заяви, че се стреми да ваксинира 70% от населението до края на лятото.

Франция пуска коронавирус пропуск за пътуване

Франция пуска коронавирус пропуск за пътуване

Приложението се тества на полети до Корсика тази седмица

Новините за планираното възобновяване дойдоха, когато стана ясно, че преговорите за повторното отваряне на маршрутите за пътуване между Великобритания и Европейския съюз през летните ваканции ще започнат с Брюксел след дни.

Длъжностни лица работят по предложение за взаимно признаване на паспорти за Covid, които ще съдържат информация за ваксините, прилагани на притежателя и последните резултати от тестовете.

По-рано този месец Борис Джонсън заяви, че се надява да рестартира международните пътувания на 17 май. Страните от ЕС с големи туристически сектори настояват Европейската комисия да координира работата си с Лондон.

Британия: Вътрешни ваксинационни паспорти са единственото правилно нещо

Британия: Вътрешни ваксинационни паспорти са единственото правилно нещо

Правителството ще тества паспортите за COVID на големи събития