Испанските ученици на възраст над шест и повече години трябва да носят маски в час, съобщи правителството в четвъртък, като разкрива план за повторно отваряне на училищата само дни преди началото на новата учебна година, съобщава "Ройтерс".

След като Испания регистрира най-голямото разпространение на коронавирус в Западна Европа и диагностицира хиляди нови случаи всеки ден, имаше спекулации, че отварянето на училищата може да бъде отложено в най-засегнатите райони.

Но здравният министър Салвадор Ила обясни, че затварянето на училища може да се наложи, ако бъдат открити множество случаи на вируса в различни класни стаи, но това ще бъде последната мярка.

"Трябва да се изучава всеки отделен случай. Всичко това не е черно-бяло", каза той на съвместна пресконференция с министрите на образованието и регионалната политика.

Откакто Испания излезе от строга блокада в края на юни, предаването на вируса се възстанови бързо. Здравното министерство диагностицира 3594 нови инфекции в сряда и регистрира близо 83 000 през последните две седмици. Близо 29 000 души са загинали от началото на пандемията.

На въпрос дали загрижените родители ще имат право да държат децата си вкъщи, министърът на образованието Изабел Села заяви, че училищата са по-безопасни от други места.

"Задължително е да ходите в час. За всеки, който се страхува, трябва да кажа, че от първия ден работим за безопасна среда", каза тя и призна, че няма място с "нулев риск ".

Освен използването на маска, децата трябва да спазват разстояние 1,5 метра, докато учениците от началното училище ще бъдат разпределени в малки групи.

Преди обявлението, 17-те региона на Испания бяха подготвили собствени планове за връщане в училище, всички с вариации на носене на маски, хигиенни мерки и намалени класове.

Учители, ученици и родители критикуваха централното правителство, че чака до последната минута, за да обяви националните правила.

Испания се бори с втори пик на COVID-19 - близо 3600 новозаразени за ден

Испания се бори с втори пик на COVID-19 - близо 3600 новозаразени за ден

Жертвите за последните 24 часа са седем