Испански съдия върна зоната за ултраниски емисии в столицата Мадрид. Съдебното решение е наложено само няколко дни, след като контролираният от десните Столичен съвет отмени рестрикциите за автомобили, пише "Гардиън".

Съдът постанови, че ограниченията трябва да останат в сила. От днес водачите на автомобили ще бъдат глобявани 90 евро, ако навлязат в зона с площ 1166 акра в центъра на испанската столица. Има изключение за някои автомобили.

Зоната, известна като Madrid Central, беше въведена през ноември от тогавашния кмет Мануела Кармена. През април нивата на азотен оксид в центъра на града спаднаха с 48% на годишна база, според природозащитната организация "Еколози в действие".

Първи в Европа Мадрид обмисля да премахне голяма градска зона с ниски емисии

Първи в Европа Мадрид обмисля да премахне голяма градска зона с ниски емисии

Нощните задръствания правят града специален и обеща да отмени проект

Новият Столичен съвет в Мадрид, воден от консервативната Народна партия и подкрепян от крайнодясната "Вокс", обяви дни след встъпването си в длъжност през юни, че премахва ограниченията.

Но "Грийнпийс", "Еколози в действие" и други природозащитни организации обжалваха решението в съда и съдия в административен съд реши в тяхна полза, като се мотивира, че "не може да позволи безконтролно увеличаване на замърсяването в Мадрид".

В отговор Столичният съвет написа в "Туитър", че мораториумът върху санкциите в Madrid Central е временно преустановен след решението на административния съд. Местните власти обявиха, че ще обжалват решението, тъй като смятат, че мораториумът е законен. Съветът има три дни да внесе жалбата си.

Madrid Central е следен от 115 камери. Камерите записват номерата на влизащите и излизащите от зоната автомобили, както и на тези, които паркират. След това се прави проверка дали водачите на тези коли имат право да влизат в ограничената зона.