Анис Амри, бежанец от Тунис, е най-издирваният човек в Европа. Германия предлага 100 000 евро награда за информация, водеща до задържането на беглеца, който е основният заподозрян за атаката с камион в Берлин, при която загинаха 12 души, съобщава ДПА.

Издирваният Анис Амри се предложил за атентатор самоубиец

Издирваният Анис Амри се предложил за атентатор самоубиец

Това става ясно от разпространявана от "Шпигел" информация.

Стана ясно, че 24-годишният е добре известен на властите не само в Тунис, но също и в Италия, където е бил осъждан за престъпления, включително за палеж, и в Германия, където е бил разследван за тероризъм.

В началото на 2011 година Амри напуснал родната си страна. Той е издирван за въоръжен грабеж по това време. Тунизийски съд по-късно го осъжда задочно на пет години затвор.

Февруари същата година 24-годишният пристига в Италия като един от хилядите имигранти от Тунис, пресекли Средиземно море с лодки в навечерието на Арабската пролет, съобщава агенция ANSA. Той е прекарал няколко месеца в младежки център до град Катания.

Разследващите в Германия открили пръстови отпечатъци на Амри на камиона

Разследващите в Германия открили пръстови отпечатъци на Амри на камиона

Това съобщава германското издание "Зюддойче цайтунг".

На 24 октомври 2011 година Амри е арестуван с други трима тунизийци по подозрения в палеж, нападение, заплахи и злоупотреби, пише вестник "Кориере дела Сера". Той е осъден на 4 години затвор, които първо лежи в затвор в Катания, а после в затвора "Учиардоне" в Палермо. Докато е в затвора той показва тенденция към насилие, но не изглежда да се е радикализирал, пояснява ANSA, позовавайки се на източници от силите за сигурност.

Анис Амри проучвал в интернет как се прави бомба
Обновена

Анис Амри проучвал в интернет как се прави бомба

Германските власти признаха, че Амри е свързан с радикален

В средата на 2015 година Амри излиза от затвора. Издадена е заповед за връщането му в Тунис, но властите в северноафриканската страна не отговарят веднага на молбите за установяване на самоличността му. Той е освободен и му е наредено да напусне Италия доброволно.

През септември същата година Амри влиза в Германия през югозападния град Фрайбург, който е до границата с Швейцария и Франция. Регистрира се като бежанец с редица различни имена и националности - включително като мароканец, египтянин и ливанец.

Няколко месеца прекарва в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. По време на този период се съобщава, че е бил в контакт с Абу Вала - заподозрян ръководител на група, която вербува екстремисти и предоставя финансова и логистична поддръжка на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

През февруари 2016 година Амри се мести в Берлин. Той става известен на властите заради продажба на наркотици в парка Гьорлиц в Берлин и сбиване в бар.

Месец по-късно 24-годишният е обект на терористично разследване. Германската прокуратура отбелязва, той е планирал да извърши кражба, за да събере достатъчно пари за закупуване на автоматични оръжия, "вероятно, за да извърши терористична атака".

Разследването за тероризъм е прекратено през септември заради липса на доказателства.

През юни 2016 година молбата на Амри за убежище е отхвърлена от германските власти. Официални лица отбелязват, че не е било възможно да бъде депортиран тогава заради дипломатически неуредици с Тунис. Съответните документи за депортация пристигнаха вчера - два дни след атаката, според представител на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Миналият месец германските власти са разменили информация за Амри с Общия център за контратероризъм в Берлин.

Този месец германските власти губят следите на Амри. През този период се предполага, че заподозряният е поддържал контакти с добре известни салафити в Северен Рейн-Вестфалия.

На 19 декември 2016 година голям камион смазва 60 души на коледен базар в Берлин. В резултат 12 души губят живота си, а 48 са пострадали. Амри става основният заподозрян за инцидента, след като имиграционните му документи са открити в тежкотоварния автомобил.