Италианските болници са пред колапс, д-р Лука Кабрини бе сигурен, че болницата му в сърцето на Ломбардия ще достигне своята критична точка с 300 пациенти с COVID-19, сега болните от вируси запълват 500 легла и броят им се увеличава, пише АП.

Италия, която шокира света и самата себе си, когато през пролетта болниците в богатия север бяха претрупани от случаи на коронавирус, отново е изправена пред системна криза, тъй като потвърдените случаи преминават прага от 1 милион.

"Ние сме много близо до това да не се справим. Не мога да кажа кога ще достигнем лимита, но този ден не е далеч", каза Кабрини, ръководител на интензивното отделение в болницата Сирколо във Варес, най-голямата в провинцията с 1 милион души северозападно от Милано.

По време на смъртоносната пролет в Италия болницата разшири отделението си за интензивно лечение с 20 легла до 45 легла. През миналия уикенд имаше 38 пациенти и Кабрини се подготвя да постави легла в операционна зала тази седмица, "нещо, което бихме предпочели да избягваме".

Колкото и тежко да е положението в Италия, не критичните грижи са най-притеснителни за лекарите по време на есенната вълна на пандемията. Това са интензивните и инфекциозните отделения, които се грижат за по-малко тежко болни пациенти, които често са по-млади и понякога се нуждаят от грижи за по-дълги периоди.

Италианската федерация на лекарите призова тази седмица за блокиране в цялата страна, за да се предотврати колапс на медицинската система. Правителството е изправено пред по-строги критики, отколкото през пролетта, когато здравната криза бе посрещната със солидарност.

Към сряда, 52% от болничните легла в Италия са заети от пациенти с COVID-19, над 40% предупредителен праг, определен от здравното министерство. Девет от 21-те региона на Италия и автономните провинции вече са в червената зона, над 50% заетост с вируса, Ломбардия е със 75%, Пиемонт е 92% и Южен Тирол на изумителните 99%.

Ломбардия, най-гъсто населеният и продуктивен регион на Италия, отново е епицентърът на италианската пандемия, след новата вълна в Испания, Франция и по-голямата част от Европа, които също са с огромен натиск върху болниците.

Болниците в региона реагират, като реорганизират отделения в опит да избегнат спирането на обикновените грижи, както се случи спонтанно по време на първия смъртоносен скок на коронавирус в Италия. И все пак болниците в Ломбардия и съседния Пиемонт, определени от правителството миналата седмица за червени зони, затвориха хирургични, педиатрични и гериатрични отделение, за да освободят място за пациенти с COVID. Венето, все още в най-ниско ниво на жълтата зона, се готви да отмени всички неспешни процедури тази седмица.

Коронавирус: Италия пак със стряскащ брой починали за 24 часа

Коронавирус: Италия пак със стряскащ брой починали за 24 часа

Вече близо 43 000 починали от началото на епидемията в страната

"Трябва да продължим да предлагаме поне минимум услуги за всички останали патологии", каза Кабрини. "Ако затворим спешното си, това означава, че население от 1 милион души ще бъде без спешна помощ. Не можем да позволим това да се случи. "

Лекарите съжаляват, че това лято не е възприета по-строга политика, когато инфекциите спаднаха. Вместо да консолидират успеха си, италианците се насочиха към плажовете, подготвяйки почвата за катастрофаОграничения като вечерен час "биха могли да бъдат въведени по-рано, за да се опитат да спрат разширяването на пандемията", каза Филипо Анели, ръководител на италианската федерация на лекарите.

Но правителството изчака, докато възходящата крива стане неопровержима.

Ситуацията се усложнява от факта, че частичното блокиране, наложено на пет италиански региона, дава възможност за повече свободи, отколкото по време на почти общото 10-седмично заключване на Италия през март и април. В резултат на това обикновените болести и травми продължават да изпълват спешните кабинети, дори наскоро правителството призна, че е загубило броя на огнищата на коронавирус и не е в състояние да проследи веригите на предаване.

Средната възраст на хоспитализираните в Италия пациенти с коронавирус е намаляла тази есен, дори ако най-тежките случаи, приключващи в отделенията за интензивно лечение, все още са сред възрастните хора. В същото време средният престой в болницата се удължи. Д-р Масимо Пуоти, ръководител на инфекциозна болест в миланската болница "Нигуарда", каза, че отчасти това се дължи на забавяне на достъпа до тестове и еднодневно чакане на резултатите от теста, което означава, че пациентите често са приети в по-напреднал стадий на инфекция.

В национален мащаб вирусните хоспитализации са се увеличили с 68% от 19 до 25 октомври, което е общо 12 006 приема в рамките на седем дни, точно когато италианското правителство реши да затвори ресторанти и барове в 18 часа и напълно затвори театри, фитнес зали и басейни.

Понастоящем болниците се борят да намерят достатъчно обучени специалисти - особено анестезиолози за отделения за критични грижи - и друг медицински персонал, който да покрива лекарите и медицинските сестри под карантина след разболяване.

Здравните служители са особено загрижени, че вирусът вече не се задържа в Северна Италия, а се е разпространил на юг, където здравната система е по-крехка. Италианските медии публикуваха в четвъртък шокиращо видео на болница в Неапол, с пациент, лежащ мъртъв в тоалетната в отделение за COVID-19.

"Представете си тясно и високо цунами, което драматично връхлита и то по време на война, така са здравните ресурси в тези провинции", каза д-р Пуоти, описвайки смъртоносния връх на коронавируса, който предизвика хаос в италианските провинции Бергамо, Кремона и Лоди през март и април .

"Сега това, което изпитваме, е вълна, която е малко по-различна. Малко по-малко висока и по-широка, с обеми, които рискуват да бъдат дори по-големи от тези през март", каза той.

За да поеме натиска от главната болница в Милано, Нигуарда пое модул в полева болница в стария конгресен център на града, който отвори врати в края на октомври.

Болницата Сирколо във Варес вече разпределя по-малко критични пациенти в две по-малки болници в същия район - нещо, което не беше необходимо при първата вълна - и д-р Кабрини призова регионалните власти да намерят легла другаде, така че невирусните пациенти да продължат да получават лечение.

"Все още има хора, които не вярват, че има втора вълна", каза д-р Кабрини. "Но аз виждам реките от хора, които пристигат в спешното отделение. Ако не обърнем тази тенденция и ако хората не могат да се лекуват не само във Варес, но и в Торино и Милано, тогава гърбовете ни са буквално опряни в стената."

Коронавирус: Дефицит на легла в интензивните отделения и на болничен персонал в ЕС

Коронавирус: Дефицит на легла в интензивните отделения и на болничен персонал в ЕС

Тежка здравна криза в богатия ЕС