В Италия опашки от линейки паркират пред болници в очакване на легла, а във Франция правителственото приложение за проследяване на коронавируса показва капацитета за интензивно лечение, зает от пациенти с COVID-19: 92,5% и се увеличава.

В отделението за интензивно лечение в Барселона не се вижда краят за лекарите и медицинските сестри, които вече веднъж изтърпяха това.

Интензивното лечение е последната линия на защита за тежко болни пациенти с коронавирус, а Европа изпитва дефицит на легла, както и лекари и медицински сестри, които да ги обслужват, се посочва в материал на "Асошиейтед прес".

В страна след страна, тежестта на интензивното лечение на пациентите с COVID-19 се приближава и понякога надхвърля нивата, наблюдавани в пика през пролетта. Здравните власти, много от които се застъпват за връщане към по-строги блокади, предупреждават, че добавянето на легла няма да е от полза, тъй като няма достатъчно лекари и медицински сестри, обучени да ги обслужват.

Във Франция над 7000 здравни работници са преминали обучение от миналата пролет за техники за интензивно лечение, като по думите на френския здравен министър Оливие Веран в това число са медицински сестри, стажанти и фелдшери.

Рекорден брой приети в болница с коронавирус в САЩ

Рекорден брой приети в болница с коронавирус в САЩ

59 008 души са хоспитализирани

"Ако мобилизацията е наред и наистина съществува, тя не е безкрайна", каза Веран миналата седмица, когато отделенията за интензивно лечение бяха запълнени на 85 процента от капацитета си. "Не е достатъчно", настоя той.

В рамките на дни запълнеността на леглата скочи с още 7 процентни пункта и министърът предупреди, че ще продължи да се увеличава. А за разлика от първата вълна през пролетта, вирусът вече е навсякъде във Франция, което прави трансферите от един регион в друг с високоскоростен влак по-малко практични. Една болница в южния град Марсилия наскоро поръча хладилни камиони под наем, преди нарастване на страховете, че смъртността там ще се увеличи.

В Италия Филипо Анели, ръководител на националната асоциация на лекарите, заяви, че при сегашното ниво на зарязаване скоро няма да има достатъчно лекари, които да обикалят. Неотдавна в Неапол медицински сестри започнаха да проверяват хората, докато седяха в коли пред спешните отделения и чакаха да се освободи място. Италия има общо 11 000 легла в интензивни отделения, но анестезиолози, достатъчни само за 5000 пациенти, уточни Анели. Към понеделник 2 849 легла в интензивни отделения са пълни в цялата страна - 100 повече от неделя.

За средностатистическия пациент с коронавирус със сериозни симптоми са необходими седем до 10 дни, за да премине от зараза до хоспитализация. Приетите често трябва да останат със седмици, дори когато пристигат повече пациенти. Математиката е неумолима, докато нивата на заразяване се повишават.

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност
Обновена

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност

Кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност

Пациенти от Франция, Белгия и Холандия се евакуират в германски интензивни отделения, но германски лекари казват, че наблюдават как броят на свободните легла намалява бързо.

Д-р Уве Янсенс, който оглавява германската интердисциплинарна асоциация за интензивно лечение и спешна медицина, казва, че някои градски райони достигат опасни нива.

"Когато един многомилионен град има само 80, 90 останали легла, това може да бъде критична маса, защото не просто имате COVID-19, има и пътнотранспортни произшествия, инфаркти, белодробни емболии и т. н.", подчертава специалистът.

Само през последните две седмици броят на пациентите с коронавирус, лекувани в отделения за интензивно лечение в Германия, почти се е утроил от 943 на 2 546 души. Все пак Янсенс призна, че ситуацията в Германия е по-добра от тази във Франция, Белгия, Холандия и Великобритания.

Германия има около 34,5 легла в интензивни отделения на 100 000 жители, без да включва резерва за спешни случаи. Италия има 10 легла, докато Франция има 16 легла, уточни той.

"Ала легло, вентилатор и монитор не означава, че пациентът може да бъде обгрижван. Що се отнася до медицинските сестри и специалистите, Германия изостава много", изтъква Янсенс и допълва: "Имаме много легла, но нямаме достатъчно персонал за тях."

Испания има същите ограничения, но жертвите от коронавирус там са вече в мащаб, който Германия все още не е видяла.

"От една страна, здравните работници са уморени; от друга страна, броят на хората, които работят на фронтовата линия, е ограничен", посочва д-р Роберт Гери, ръководител на инфекциозния отдел и координатор на COVID-19 хоспитализациите в болница в Барселона.

Неговото коронавирус отделение е било запълнено през октомври, след което е било запълнено отделението за оказване на животоспасителна помощ. Дори след като нивото на заразяване намалява леко, той не знае кога някое от тези легла ще бъде свободно.

В съседна Португалия Фернандо Малтез има 40-годишен опит в изготвянето на планове за действие при извънредни ситуации за здравни заплахи като един от водещите експерти по инфекциозни болести в страната. Този е различен.

През седемте месеца от началото на март до края на септември Португалия официално регистрира над 75 500 заразени с COVID-19. Само през октомври в страната са регистрирани почти 66 000 заразени.

Общо 391 пациенти с коронавирус са били в португалските интензивни отделения към понеделник, когато страната наложи вечерен час. През най-тежката седмица през пролетта в интензивните отделения имаше 271 пациенти с коронавирус.

"Не му се вижда края", подчертава Малтез в инфекциозното отделение, което той наблюдава в болницата "Кари Кабрал" в Лисабон, където 20 легла за интензивно отделение, отделени за пациенти с коронавирус, вече са заети. "Нито една система на здравеопазване в света... не може да издържи на потопа заразени, които просто продължават да идват", обрисува тежката ситуация той.

Голяма част от Източна Европа, пощадена от мъчителната вълна през пролетта, е в същото положение. Унгария предупреди, че леглата в нейните интензивни отделения ще свършат до декември при най-лошия сценарий, а хоспитализациите в Полша са нараснали до три пъти над нивата, наблюдавани през пролетта. В края на миналия месец войници на Американската национална гвардия с медицинско обучение се отправиха към Чехия, за да работят заедно с лекарите там, а кметът на Прага помага в местна болница.

Има и няколко повода за надежда. Белгия, пропорционално сред най-силно засегнатите страни в Европа що се отнася до заразените с коронавируса, вижда все повече индикации за повратна точка в кризата след частична блокада. Изглежда, че приемът в болница е достигнал пик от 879 души на 3 ноември и е спаднал до около 400 в неделя, каза вирусологът Ив Ван Лаем.

Имаше опасения, че капацитетът от 2000 легла в интензивни отделения ще бъде достигнат миналата седмица, но Стевен Ван Гухт, вирусолог от правителствената здравна група Sciensano, каза, че и там темпът се забавя.

"Високоскоростният влак се забавя", поне засега, увери той.