Италия поиска Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) да спира мигрантите в транзитните държави преди да се качат на кораби и лодки вместо да работи в Средиземно море.

Това заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели, цитиран от "Ройтерс".

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

Ще изгражда специални центрове, например в Северна Африка

Коментарите на Тонинели са направени след спорно решение на новото популистко правителство да затвори пристанищата за кораби с имигранти.

Натискът от Италия и Германия за разрешаване на въпроса за мигрантите принуждава ЕС да постигне споразумение през следващата седмица на срещата на върха. По-рано днес "Ройтерс" представи проекта на декларацията от предстоящата среща. От него става ясно, че страните членки ще договорят създаване на платформи за дебаркиране в Северна Африка и на други места, където ще се решава по молбите за убежище преди бежанците да достигнат до Европа.

Фронтекс провежда операция Themis край бреговете на Италия. Агенцията работи в тясно сътрудничество с местната брегова охрана при патрулирането на региона с 10 кораба, два самолета и два хеликоптера. Тази година агенцията е спасила 3 200 мигранти, а през миналата година е помогнала на 21 500 мигранти. Всички те са закарани в Италия.

"Не искаме повече спасителни операции на Фронтекс в морето, ако европейската агенция няма избор освен да докара спасените на италианските пристанища. Битката, която водим...е да преместим Фронтекс на солидна основа в транзитни държави", отбеляза Тонинели на конференция в Рим.

"Политическата задача е да не им позволим да напуснат първото място", добави той.