Европейският съюз ще се договори следващата седмица да разгледа възможността за създаване на "регионални платформи за дебаркиране", където да взима решение относно подадените молби за убежище, преди мигрантите и бежанците действително да влязат в Европа.

Това показва проектоизявление от срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица (28-29 юни), до което са се добрали от агенция "Ройтерс".

Такива центрове могат да бъдат създадени в региони като Северна Африка, са посочили официални лица, които са обсъждали документа, който не е публичен.

"Такива платформи трябва да осигурят бърза обработка, за да се направи разграничение между икономическите мигранти и онези, които се нуждаят от международна закрила, като се намали стимулът да се предприемат опасни пътувания (през Средиземно и Егейско море)", се казва в проекта на съвместно изявление на всички лидери на 28-те страни членки на ЕС, макар че текстът все пак може да бъде променен.

Германия се гласи да дава пари на страните от ЕС, които приемат мигранти

Германия се гласи да дава пари на страните от ЕС, които приемат мигранти

До 1 юли Меркел трябва да намери решение на проблема с мигрантите

В отговор на ултиматума, даден на германския канцлера Ангела Меркел от нейния коалиционен партньор Християнсоциалния съюз за постигане на споразумение на равнище ЕС за справяне с бежанците и мигрантите, които влизат на територията на Общността, или иначе Берлин ще наложи едностранна забрана за влизането на бежанците, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, текстът също така казва:

"...вторичните придвижвания на търсещите убежище между страните членки поставят пред сериозна опасност целостта на системата за предоставяне на убежище. Страните членки следва да предприемат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки за противодействие на такива придвижвания и тясно да сътрудничат помежду си за тази цел."