Италианските министри решиха да запазят националните ограничения за забавяне на коронавирусните инфекции, но се съгласиха да отпуснат мерките следващите дни, съобщава "Ройтерс".

Италианците прекарваха голяма част от Коледа и Нова година вкъщи, като хората имаха право да напускат къщите си само за работа, здраве и спешни случаи или за кратки пътувания, за да се видят с ограничен брой приятели или роднини.

Тези правила трябва да изтекат в четвъртък и министрите се съгласиха на късно заседание на кабинета в понеделник вечерта да се върнат към старата тристепенна система, която позволява да се прилагат различни мерки за различните региони.

Но всички барове и ресторанти в страната ще трябва да затворят този уикенд, като пътуванията между градовете са сведени до минимум.

Правителството също така реши да отложи отварянето на гимназиите в четвъртък до 50% от техния капацитет за понеделник. Някои региони, включително северно Венето около Венеция, решиха да отложат повторното отваряне до 31 януари.

Броят на ежедневните случаи е спаднал от около 40 000 в средата на ноември до по-малко от 20 000 понастоящем, но процентът на заразяване се колебае, като стотици умират всеки ден.

Правителственият указ също удължава до 15 януари вече действаща забрана за движение между 20-те региона на Италия, като пътуванията са разрешени само за работа, здраве или спешни случаи.

Италия, първата западна държава, засегната от COVID-19, съобщи за близо 76 000 смъртни случая от февруари, което е петото най-високо ниво в света.

В събота здравното министерство оттегли повторното отваряне на ски курортите за 18 януари от предварително планирания 8 януари, като заяви, че затварянето е удължено по искане на областните управители и по съвет на здравни експерти.

Италия със спад на починали и ръст на COVID новозаразени

Италия със спад на починали и ръст на COVID новозаразени

През изминалия ден са проведени около 102 974 теста