Италия няма да последва Франция като позволи налагане на забрана за буркини на обществените плажове, но планира да затегне регулирането на имамите и джамиите.

Това заяви вътрешният министър на страната Анджелино Алфано пред всекидневника Corriere della Sera, цитиран от „Франс прес”.

Алфано изтъкна пред изданието, че разглежда френските рестрикции върху носенето на ислямски дрехи като контрапродуктивни, защото може да доведат до потенциални провокации.

Отговорността на вътрешното министерство е да гарантира сигурността и да реши тежестта на реакциите, които обаче никога не трябва да се превръщат в провокации, които потенциално могат да доведат до нападение, поясни той.

Запитан за наложените забрани за носене на буркини в няколко френски града, Алфано добави, че според него този френски модел не действа за добро.

Министърът, който планира да представи нов закон в областта на сигурността през септември, също подчерта, че иска всички имами, които проповядват в джамии в Италия, да бъдат обучавани в страната и всички джамии напълно да спазват законите на страната.

Френският премиер подкрепи забраната за буркините

Френският премиер подкрепи забраната за буркините

Три средиземноморски града въведоха забрана

Достатъчно вече с тези джамии в гаражи, призова той.

От началото на миналата година министърът е депортирал девет имами, заподозрени за проповядване на радикален ислям.

Той потвърди, че твърдият подход е необходим, за да се намали рискът от по-голяма радикализация.

Френското правителство подкрепи наложените забрани за носене на буркини

Френското правителство подкрепи наложените забрани за носене на буркини

Три средиземноморски града