Френското правителство подкрепи наложената общинска забрана за носене на буркини - покриващи тялото бански костюми, но призова кметовете да се опитат да намалят напрежението, цитирано от Ройтерс.

Три средиземноморски града – Кан, Вилньов-Лубе и Сиско на остров Корсика, забраниха носенето на буркини. Ле Туке на атлантическото крайбрежие също планира да наложи забрана.

Забраняват буркините на о.Корсика след сблъсъците

Забраняват буркините на о.Корсика след сблъсъците

Десетки бяха ранени, след като мюсюлмани нападнаха турист, снимал

Консервативните кметове, които наложиха забраната, се аргументираха, че дрехата, която само не покрива лицето, ръцете и глезените, е в нарушение на светските закони на страната.

Дебатът за буркините е изключително чувствителен във Франция заради зачестилите терористични нападения, които взеха живота на стотици.

Министърът за правата на жените към социалистическото правителство Лоранс Росиньол заяви, че общинските забрани не трябва да бъдат разглеждани в контекста на тероризма. Тя поясни, че подкрепя рестрикциите.

Протести на о. Корсика след масовото сбиване заради буркините

Протести на о. Корсика след масовото сбиване заради буркините

Във френския град Бастия...

Буркините не са същите като банския костюм, това е плажна версия на бурката и е свързана със същата логика: скриване телата на жените с цел по-доброто им контролиране”, изтъкна тя в интервю за френския всекидневник Le Parisien.

Франция, която има най-голямата мюсюлманска общност в Европа, около 5 милиона души, през 2010 година наложи забрана за носене на никаб и бурка на обществени места.

Кметът на Кан забрани буркините по плажовете

Кметът на Кан забрани буркините по плажовете

Плажното облекло, демонстриращо религиозна принадлежност, носи риск

Росиньол добави, че буркините са създали напрежение на френските плажове заради политическото им измерение.

Според нея това е преди всичко символ на политически проект, който е враждебен на разнообразието и еманципирането на жените.

В събота възникна кавга между мюсюлмански семейства и група млади корсиканци в Сиско, след като турист направи снимки на жени, които се къпят с буркини. Кметът забрани буркините в понеделник.

Кметът на Вилньов-Лубе обяви, че буркините са идеологическа провокация. Според градоначалника те са свързани и с хигиената.