Италианската футболна федерация обмисля да поиска от правителството да направи задължителни ваксини срещу коронавируса за играчите от най-високо ниво, съобщава АП.

Италианското правителство предприе мерки срещу неваксинираните и нов указ тази седмица направи ваксинациите задължителни за правоприлагащите органи, военните и всички училищни служители, наред с други. Преди това ваксините се изискваха само за здравни работници и всеки, който работи в домове за възрастни хора.

Президентът на FIGC Габриеле Гравина каза, че вече е помолил асоциацията на играчите и ръководителите на различните лиги в Италия да насърчат своите членове да се ваксинират, но може да направи още една крачка напред.

"Имаме около 4-5% играчи, които нямат зелен пропуск за ваксина, но за някои от тях това е, защото имат един от тези, които не са признати в нашата страна", каза Гравина в четвъртък. "Ще видим и ако излязат цифри, които не предпазват футбола, ще поискаме от правителството ad hoc указ, като това, което беше направено с училищните служители например".

"Освен всички протоколи, ако неваксинирани влязат в същата съблекалня като другите, рискът е много висок. И не можем да си позволим нов провал след всички жертви, които бяха направени."

Така нареченият Green Pass на Италия съдържа доказателство за ваксинация, скорошен отрицателен тест или преболедуване на COVID-19. С новия указ правителството въвежда засилен Green Pass, който изключва възможността да се покаже отрицателен тест за влизане на определени места, включително футболни стадиони, от 6 декември.

С нарастващия брой случаи на COVID-19 в Европа и с някои стадиони отново затворени за фенове, Италия се надява, че новите мерки ще й позволят да запази стадионите си на 75% капацитет.

"Съгласен съм с инициативата на правителството", каза Гравина. "Това е единственият начин да защитим капацитета си от 75%."

Италия хвърля "супер-пропуск" в борбата срещу COVID-19

Италия хвърля "супер-пропуск" в борбата срещу COVID-19

На Ботуша затягат мерките