Министърът на външните работи на Италия съобщи, че е поискал от ООН да разследва убийството на италианския посланик в Демократична република Конго, информира АФП.

Официално поисках от Световната програма по прехраната и ООН да започнат разследване за изясняване какво се е случило, причините за пропуските в сигурността и кой е отговорен за тези решения, каза Луиджи ди Майо пред парламента и добави, че чака ясни и изчерпателни отговори.

Посланикът на Италия убит при нападение в ДР Конго
Обновена

Посланикът на Италия убит при нападение в ДР Конго

Конвоят с посланика е бил атакуван край град Гома

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че вчера телата на италианския посланик и телохранителя му са транспортирани в Рим на борда на военен самолет.

43-годишният посланик Лука Атанасио и 30-годишният му бодигард бяха убити при атака в Източно Конго. Конвоят с дипломата е пътувал към училище във връзка с програма за прехрана. Единият от шофьорите е убит.

Според президентството на Конго конвоят от два автомобила е бил спрян на път северно от град Гома от шестима въоръжени мъже, които са убили единия шофьор и са отвели шестима души. Армията проследила групата и влязла в престрелка с нападателите, които застреляли двамата италианци.

Министерството на вътрешните работи на африканската страна обвинява за убийството етническата група хуту от Руанда и конкретно бунтовници от Демократични сили за освобождение на Руанда. Това е една от 120 въоръжени групи, които действат в Конго. Но организацията отрече да е отговорна за убийството.

Според местния управител нападателите са говорили на руандския език киняруанда.