Италия ще представи пред ЕС предложенията си за икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус в средата на октомври. Това съобщи премиерът на страната Джузепе Конте в интервю за "Ил Фато Куотидиано", предаде АФП.

На 21 юли евролидерите постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване на европейската икономика от пандемията, което за първи път ще е финансирано с общ дълг.

Италия с най-много случаи на коронавирус от май

Италия с най-много случаи на коронавирус от май

Повечето от случаите са свързани с хора, които са се върнали от Хърватия, Испания, Гърция и Малта

Държавите, които ще получат помощ от тази програма, включително Италия ще бъде финансирана с 209 милиарда евро, трябва да представят национални планове за възстановяване пред Брюксел, като се фокусират върху приоритетите на Европейската комисия за екологичен и дигитален преход на икономиките, както и подобряване на конкурентоспособността.

"Нашето намерение е да внесем нашия план за възстановяване в средата на октомври", каза Конте пред всекидневника.

Италия пусна пакет от €25 млрд. в подкрепа на бизнеса и семействата

Италия пусна пакет от €25 млрд. в подкрепа на бизнеса и семействата

Рим очаква помощ от Брюксел

"Ние в момента работим върху подбрани предложения, които отговарят директно на критерия за европейско финансиране, което е свързано с инвестиции и структурни реформи, за да направи страната по-конкурентна и стабилна", отбеляза той.

"Ние ще обърнем голямо внимание на материалната и нематериалната инфраструктура и целта е да инвестираме в училища, университети и изследвания. Ние също ще използваме възможността да подобрим ефективността на публичната администрация и правосъдието", поясни Конте.

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте обеща Италия да използва парите за възстановяване за прокарване на реформи