Италианското правителство ще призове за гласуване на доверие в Камарата на депутатите (долната камата на италианския парламент) в сряда за бюджета си за 2021 г., предаде "Ройтерс".

Бюджетът цели фискалният дефицит да падне до 7% от 10,8% тази година, казаха депутатите.

Гласуването идва на фона на напрежението в коалицията от страна на бившия премиер Матео Ренци, който често атакува премиера Джузепе Конте и заплашва да свали правителството му.

Бюджетът трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента до 31 декември.

Ако Конте загуби, ще бъде принуден да подаде оставка, но има малък риск от това.

Външно: Италия въвежда строги правила за празниците

Външно: Италия въвежда строги правила за празниците

При нужда от българските граждани да се обръщат към посолството и консулството

В Камарата, за разлика от Сената (горната камара), той разполага с удобно мнозинство.

Разширените мерки в бюджета възлизат на около 40 милиарда евро. Те ще бъдат финансирани с 25 милиарда евро допълнителни заеми и 15 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за възстановяване на Европейския съюз, предназначени да помогнат на страните, най-силно засегнати от COVID-19.

Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обеща нов антикризисен пакет в началото на следващата година, който според правителствени източници ще възлезе на около 20 милиарда евро.

Тъй като забраната за уволнения на служители в кризата изтича през март, бюджетът предвижда повече от 5 милиарда евро за финансиране през първата половина на следващата година.

Италия одобри нова финансова помощ за бизнеса и съкратените работници

Италия одобри нова финансова помощ за бизнеса и съкратените работници

Също се предлага по 1000 евро финансова помощ на работниците

Предлагат се 420 милиона евро за закупуване на електрически и хибридни коли с ниски емисии, 500 милиона за подкрепа на тежко засегнатите летищни оператори и множество други стимули.

Бюджетът също така заделя почти 2 милиарда евро през следващите две години за данъчни облекчения, предназначени да спасяват банките.