Избирателите в северната провинция на Германия Бремен изглежда ще нанесат унизителен шамар на Социалдемократическата партия на Германия на провеждащите се днес регионални избори, които могат да сложат край на федералната коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

Загуба на социалдемократите в бастиона им Бремен може да заплаши коалицията с Меркел

Загуба на социалдемократите в бастиона им Бремен може да заплаши коалицията с Меркел

Християндемократите в Бавария са уверени в победата си

Социологическите проучвания показват, че в най-малката провинция и в град Бремен социалдемократите рискуват да загубят бастиона си, който управляват от 73 г. Няма друга провинция в Германия, която да е била управлявана от една и съща партия толкова дълъг период.

Изборите за Европейски парламент съвпадат с вота в Бремен, което допълнително ще окаже натиск върху "голямата коалиция" на Меркел. Предвижданията са консерваторите и социалдемократите да изгубят за сметка на популистите и крайнодесните на евровота.

Първите резултати се очакват около 18-19 часа.

Ако социалдемократите изгубят в Бремен и консервативните християндемократи спечелят, лидерът на Социалдемократическата партия Андреа Налес вероятно ще бъде притисната да подаде оставка или да извади партията от федералната коалиция.

Германският всекидневник "Билд ам Зонтаг" пише, че бившият партиен лидер Мартин Шулц иска да замени Налес като шеф. Говорител на партията коментира, че двамата постоянно поддържат контакти.

Бремен е провинцията с най-високата безработица. Повечето проучвания излизат с три сценария: "голяма коалиция" между социалдемократите и консерваторите, коалиция на християндемократите, Зелените и Свободната демократическа партия и коалиция на социалдемократите с крайнолявата Левица и Зелените.