Отслабналата Социалдемократическа партия на Германия има вероятност да изгуби в провинция Бремен след седем десетилетия доминация на избори през следващата седмица, което може да заплаши националната коалиция на канцлера Ангела Меркел, информира "Ройтерс".

Социологическите проучвания преди гласуването в северния търговски град на 26 май, дом на бирата Beck's, отразяват разочарованието сред поддръжниците на социалдемократите, които през последните 10 г. от период от 14 г. подкрепят управлението на Меркел.

Ако изгуби Бремен, най-малката провинция с население 680 000 души, това ще е земетресение за социалдемократите, които контролират провинцията от 73 г. Няма друга провинция в Германия, която да е била управлявана от една партия толкова дълъг период.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на същия ден и могат да окажат допълнителен натиск върху коалицията.

С нежелание социалдемократите се присъединиха към водената от Меркел коалиция през миналата година. Няколко месеца по-късно спор за мигрантската политика беше близо да събори коалицията.

Партията ще направи преглед на ролята си в коалицията в края на годината след още три провинциални вота в източната част на страната. Социалдемократите са разделени дали да останат в коалицията.

Но загуба на бременския лидер Карстен Зилинг може да принуди много членове да призоват за предсрочни избори.

Социалдемократите получават 25% подкрепа, което е спад от 32,8 на сто през 2015 г. Те са 1% зад християндемократите.

Бавария е с най-високата безработица в сравнение с останалите провинции. 9,7% са безработните в провинцията в сравнение с 2,8 на сто в Бавария.

На национално ниво социалдемократите са подкрепяни от 17 на сто, след като достигнаха дъно от 20,5% на изборите през 2017 г. - най-слабият резултат от 1933 г. Консерваторите на Меркел спечелиха 29% подкрепа. Зелените са пред социалдемократите с 19% на федерално ниво. Партията може да се окаже ключова за съставяне на управление в Бремен.

Малка е вероятността да продължи настоящата коалиция между социалдемократите и Зелените в Бремен. Мнозина в Социалдемократическата партия се надяват Зилинг да състави тристранна коалиция, в която да влязат Зелените и радикалната Левица.

Но християндемократите в Бавария са уверени в победата си.