Един от кандидатите за президент на Румъния изчезна след предизборно мероприятие в Клуж-Напока. Ден по-късно кандидатът за държавен глава е открит в манастир, съобщават местни медии.

Президентските избори ще се проведат през уикенда. 

Кандидатът Нинел Пея e бивш депутат от Социалдемократическата партия, който сега се кандидатира от Румънската национална партия - малка националистическа партия, ръководена от генерали от запаса и с дневен ред срещу милиардера Джордж Сорос. Нинел Пея участва на предизборно събитие в Клуж-Напока в сряда вечерта. На другата сутрин служители от спецслужбите, които са го охранявали, са подали сигнал, че е изчезнал. Кандидатите за държавен глава на Румъния получават охрана по време на предизборни мероприятия, а не постоянно.

От местната полиция в Клуж излязоха със съобщение, че Пея е изчезнал и не отговаря на телефона си. Полицията също разкри, че в 01,17 през нощта той е напуснал хотела, в който е отседнал в сряда вечерта.

Нинел Пея е открит в четвъртък вечерта в манастира Путна в Североизточна Румъния, на повече от 300 километра от Клуж-Напока. Кандидатът за президент споделил, че е отишъл в манастира да се моли, съобщиха източници пред Mediafax, запознати с издирването.

Общо 14 души са се кандидатирали за президент на Румъния. Настоящият държавен глава Клаус Йоханис има най-големи шансове, като социологическите проучвания показват, че той ще получи около 40% подкрепа на първи тур. Други трима кандидати имат шанс да се присъединят към него на втори тур.