Китайски учен, обвиняван от ФБР, че е излъгал за връзките си с китайската армия, потърси убежище в консулството на Китай в Сан Франциско. "Гардиън" и Си Ен Ен се позовават на съдебни документи.

Това е допълнителна ескалация на напрежението между Вашингтон и Пекин. Вчера стана ясно, че САЩ са наредили на Китай да затвори консулството си в Хюстън с мотив, че краде американска интелектуална собственост и лични данни. Пекин определи решението като безпрецедентно и грубо нарушение. Заплаши да отговори. По-рано днес съобщихме, че китайските власти затварят консулството на САЩ в Чънду.

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на въпрос в сряда вечерта, че винаги е възможно затваряне на още консулства.

Името на изследователя Дзюан Тан е в документ на прокуратурата, внесен в понеделник във федерален съд в Сан Франциско. Държавното обвинение настоява за задържането на китайския изследовател от Станфорд, който е обвинен, че е излъгал за връзките си с китайската армия в молбата си за издаване на виза.

Тан е обвинявана, че е излъгала в документите за издаване на виза, че никога не е служила в китайската армия. При разследване обаче е открита снимка на Тан с униформа на китайската армия. Също така тя е работила като изследовател към военномедицински университет. При разпит от ФБР на 20 юни, според документа, тя заявила, че не разпознава отличителния знак на униформата, която носи на снимката.

На същия ден ФБР претърсило жилището на Тан. Открити са още доказателства, които потвърждават, че е имала връзки с армията. След претърсването и разпит на 29 юни 2020 г., изследователят се укрил в китайското консулство в Сан Франциско, където тя все още стои.

В документа на прокуратурата се отбелязва още, че други двама китайци, имали връзки с армията, са пристигнали в Калифорния като изследователи със задача кражба на интелектуална собственост от американски университети. Полетът на Тан до консулството в Сан Франциско и другите случаи, при които обвинените са изтрили информация от компютрите и телефоните си, показват, че Пекин има "намерение да защитава китайците от преследване в САЩ".