Външното министерство на Турция осъди проведена в Гърция демонстрация, на която беше изгорен флагът на турската държава, съобщава "Дейли сабах".

"Решително осъждаме изгарянето на нашия флаг по време на демонстрация срещу Турция, организирана от расистка политическа партия в Атина на 5 март", се казва в съобщение на ведомството.

"Настояваме гръцките власти да арестуват виновните, извършили този отвратителен акт срещу нашия флаг, и да бъдат изправени пред правосъдието възможно най-скоро", добави ведомството.

В същото време говорителят на ведомството разкритикува президента на Гърция Прокопис Павлопулос, който е заявил, че Гърция "вероятно няма територията, която трябва да има исторически", допълвайки, че "ако историята ни застави, ние ще направим това, което нашите предшественици са направили".

Подканваме президента Павлопулос да спазва международното право и границите ни, да се въздържа от риторика, която не му приляга на заеманата длъжност и която може да причини ненужно напрежение, призова говорителят.

През последните седмици напрежението между двете държави се покачи заради териториални спорове в Егейско море.