Безпилотни самолети, превърнати в ракети, фалшиви видеоклипове, манипулиращи общественото мнение и автоматизирано хакерство са само три от заплахите от изкуствен интелект, попаднал в неправилните ръце, обявиха експерти.

Доклад под наслов "Злонамерено използване на изкуствен интелект" предупреждава, че изкуственият интелект e готов за използване от изолирани и авторитарни режими, престъпници и терористи.

Изкуственият интелект бил разрушителен, но управляем

Изкуственият интелект бил разрушителен, но управляем

"Нека да не създаваме едно поколение лудити"

Онези, които проектират системи за изкуствен интелект, трябва да сторят повече, за да смекчат евентуални злоупотреби с тяхната технология, подчертават авторите на доклада.

А правителствата трябва да обмислят нови закони.

Докладът призовава за:

  • Политиците и техническите изследователи да работят заедно за разбирането и подготовката за злонамерено използване на изкуствен интелект;
  • Осъзнаване, че въпреки че изкуственият интелект има множество положителни приложения, това е технология с двойна употреба и изследователите и инженерите на изкуствен интелект трябва да са наясно и да са проактивни за възможността за злоупотреба;
  • Активно разширяване на обхвата на заинтересованите страни, ангажирани с предотвратяването и смекчаването на опасностите от злоумишлено използване на изкуствен интелект.

Говорейки пред БиБиСи, Шахар Авин от Университета в Кеймбридж обясни, че докладът се съсредоточава върху области от изкуствения интелект, които са налични сега или ще бъдат на разположение в рамките на 5 години, вместо да се вглежда в далечното бъдеще.

Изкуственият интелект може да завладее света, да подмени хората изцяло

Изкуственият интелект може да завладее света, да подмени хората изцяло

Това предупреди големият физик Стивън Хокинг

Особено тревожна е новата област на машинното учене, където изкуствените интелекти са обучавани до свръхчовешки нива на интелигентност без човешки примери или напътствия.

Шахар Авин е очертал някои от сценариите, при които изкуственият интелект може да се превърне в "зъл" в близко бъдеще:

  • Технологии като AlphaGo - изкуствен интелект, разработен от компанията DeepMind на Google и който може да надхитри хората, играещи логическата игра Го - могат да бъдат използвани от хакери.
  • Злонамерено лице би могло да купи дрон и да го обучи със софтуер за разпознаване на лица, за да убие определен човек.
  • Ботове могат да бъдат автоматизирани или "фалшиви", изглеждащи като на живо заснети видеоклипове за политическа манипулация.
  • Хакери биха могли да използват синтезирането на речи, за да се представят за определени хора.