Изложба, посветена на живота на двойния агент Ким Филби, беше представена в Москва. На изложбата за първи път са публикувани тайни документи, които шпионинът е изпращал до Русия.

Изложбата е озаглавена "Шпионажът и животът на Ким Филби" и ще продължи до 5 октомври, съобщава АФП.

Припомняме, Ким Филби е бил един от най-продуктивните агенти и герой на КГБ. Той е смятан и за един от най-големите предатели на Великобритания в Студената война.

Ким Филби предоставя на руснаците много информация за плановете на Хитлер в развитието на Втората световна война. Предполага се и че той предупреждава Москва за това, че американците строят атомна бомба.

Филби успява да избяга и да се укрие в Москва през 1963 година. Умира през 1988 година, на 76-годишна възраст.

"Филби е направил много, за да промени историята за добро и да донесе справедливост. Той беше велик гражданин на света", посочва бившият председател на Руското историческо общество и сегашен председател на външната разузнавателна служба Сергей Наришкин.

Повечето от документите, изложени в изложбата, са от 40-те години на миналия век и идват от архивите на разузнавателните служби в Русия.

Като най-зрелищни са определени британски кореспонденции, които Филби е предоставил на руснаците. Някои от тях са с код "червено". Част от кореспонденциите са и преведени на руски език. Една от тях е била лично адресирана до съветския лидер Йосиф Сталин и неговия външен министър Вячеслав Молотов.

Един от документите е кореспонденция от 1944 година. Тогава Филби прихванал разговор между японски посланик в Италия и фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Друг документ показва информация за британските и американските операции в Албания от 1949 година.

Ръководителят на руската фондация "История отечествена" Константин Могилевски посочва, че благодарение на Филби всичката тази информация е достигнала до бюрото на Сталин и той е истински герой. Могилевски дори сравни шпионинът с Едуард Сноудън.

В изложбата има и сведения за бягството на Филби от Бейрут на 23 януари 1963 година. В изложбата е и личния разказ на шпионина.