Сериозен спад на износа и вноса на Германия през април. Това е най-голямото понижение от 1990 г. вследствие на кризата с коронавируса, която намали търсенето, информира "Ройтерс".

Германия рестартира икономиката със €130 млрд.

Германия рестартира икономиката със €130 млрд.

Правителството реши да намали ДДС от 19 до 16%

Много икономисти вярват, че пандемията ще тласне германската икономика през второто тримесечие на 2020 г. към най-голямото свиване от края на Втората световна война.

Сезонно изгладените данни за износа показват 24% спад през месец април, а вносът се е понижил с 16,5%. Търговският излишък се сви до 3,2 милиарда евро. Анкетирани от "Ройтерс" икономисти прогнозираха съответно 15,6% и 16% спад. Търговският излишък се прогнозираше да е 10 трилиона евро.

ДПА отбелязва, позовавайки се на Федералната статистическа служба (Destatis), че износът на Германия е с най-големия спад на годишна база от 1950 г. Понижението от 31,1% е най-голямото от 1950 г., когато Destatis започва да събира такива данни.

Европейската безработица нараства умерено, в Германия е 6,3%

Европейската безработица нараства умерено, в Германия е 6,3%

Безработицата в 19-те страни от еврозоната нарасна до 7,3% през април

Спадът на износа за Франция и САЩ е най-голям, докато този за Китай, която първа беше връхлетяна от коронавируса, е по-малко засегнат.

Въпреки че миналата седмица правителството обяви инжекция от 130 милиарда евро за възстановяване на икономиката, които са допълнение към заявените 750 милиарда евро през март, властите очакват икономиката на Германия да се свие с 6,3% тази година.