ЕС се стреми да формализира нова стратегия за Русия - изолация, пише "Политико".

Служители на ЕС обсъждат нови принципи, които да заменят остарелия документ, който ръководи политиката на блока спрямо Москва.

Най-забележителният актуализиран принцип би бил - "Международна изолация на Русия, налагане и прилагане на ограничителни мерки срещу Русия и предотвратяване на тяхното заобикаляне".

В някои отношения това е просто отражение на реалността на място. Откакто Москва започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари, ЕС се съсредоточи върху приемането и след това прилагането на широкообхватни санкции, насочени към голяма част от икономиката, вноса и износа на страната.

Но тъй като войната все още бушува, не всички са съгласни, че сега е подходящият момент за разрешаване на въпроси за това как да подходим към дългосрочните отношения на ЕС с Москва.

Това означава, че вероятно предстои обсъждане от седмици или месеци. И тези разговори официално започнаха в понеделник, когато външните министри на ЕС разгледаха проекта, видян от "Политико" по време на среща в Брюксел.

Проектотекстът — изготвен от дипломатическото тяло на блока и наречен "линия, която трябва да се предприеме" на жаргона на ЕС — включва шест точки, предназначени да заменят предишните пет ръководни принципа, които блокът прие през 2016 г. Дипломатите подчертаха, че проектът има за цел да подтикне към лична дискусия.

Освен изолацията, основните принципи на документа включват "осигуряване на отговорност" за всякакви руски военни престъпления и "подкрепа на съседите от ЕС" - до голяма степен препратка към балканските страни, някои от които се стремят към членство в ЕС.

Той също така споменава "работа в тясно сътрудничество със съюзниците от НАТО", "подкрепа на гражданското общество" в Русия и "засилване на устойчивостта на ЕС", реверанс към енергийната зависимост на блока от Москва, нарастването на кибератаките и разпространението на цифрова дезинформация.

Новият проект почти не прилича на този, върху който ЕС технически работи от 2016 г. Този документ включва редица принципи, които вече не са приложими: Прекратяване на конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и Украйна в източната част на страната, селективно ангажиране на Русия по въпроси като борба с тероризма и подкрепа на контактите между хората.

Укрепването на гражданското общество и изграждането на по-тесни връзки със съседите на ЕС също бяха в първоначалния списък.

Най-общо казано, актуализираният проект не би трябвало да създава големи проблеми, казаха дипломати.

Една спорна точка е формулировката, в която се заявява, че "не може да има връщане към нормалните отношения", докато Москва напада Украйна и нарушава международното право.

Дипломати казаха, че балтийските страни, традиционно по-яростни към Русия, искат тази линия да бъде по-силна. Но също така добавиха, че Германия е доволна от настоящия текст.

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

Коментар на Борел по повод спекулациите, че Западът може да притисне Киев за преговори с Москва