Започна ранното гласуване в отдалечените части на Русия преди референдума, който може да удължи управлението на президента Владимир Путин, информира АФП.

Първоначално референдумът беше планиран за 22 април, но правителството отмени референдума за конституционна реформа заради епидемията от коронавирус и го насрочи за 1 юли.

Коронавирус: 216 починали и 8404 заразени в Русия за ден

Коронавирус: 216 починали и 8404 заразени в Русия за ден

Жертвите на вируса в страната се увеличиха до 6 358

Изборните власти в изолирания регион Чукотка обявиха, че са изпратили свои представители да съберат гласовете на пастирите на елени в тундрата.

"Нашите колеги ще пътуват около 600 километра с автомобили за всякакъв терен", обяви местният представител Елена Горбунова, цитирана от ТАСС. Те ще съберат гласовете на около 87 души в тундрата.

Работниците на петролни платформи, строителите, метеоролозите и пазачите на фарове в седем избирателни района на остров Сахалин също започнаха да гласуват тази сутрин.

Председателят на избирателната комисия в Якутия Алексей Ефимов заяви, че представители в сибирски регион ще използват моторни лодки и хеликоптери за организиране гласуването на рибарите, метеоролозите и миньорите. Той добави, че се очаква около 8000 души да гласуват преди референдума.

Допитването може да позволи на Путин да остане на власт до 2036 г.

Заради коронавируса Русия отложи и ежегодния военен парад на Червения площад за 24 юни.