През миналата 2020 година година властите в Израел са арестували повече от 540 палестински деца, повечето от които в Йерусалим. Това съобщи във вторник правозащитникът Абдел Насър Фарвана, цитиран от Morning star.

Израел арестува четирима палестинци в Йерусалим

Израел арестува четирима палестинци в Йерусалим

Твърди се, че са били бити

Той твърди, че непълнолетните лица са били държани в лоши условия, а много от тях са били подложени на несправедливи съдебни процеси в нарушение на международното право. Около 180 деца все още остават зад решетките в израелските затвори и центрове за задържане, каза Фарвана.

"Арестуването на палестински деца е постоянна израелска политика от началото на окупацията, която продължава без прекъсване през последните десетилетия. Тя е придружавана от много сериозни нарушения, целящи унищожаване на тяхното бъдеще", каза той.

Адвокатът по правата на човека заяви, че всичко изброено продължава въпреки пандемията, която е била използвана като претекст за блокиране на посещенията на родители и други членове на семейството. Не са предприети допълнителни мерки за защита на младежите от разпространението на болестта, която отне редица палестински животи в израелските затвори, каза Фарвана. Той обясни, че израелският парламент (Кнесетът) е одобрил няколко несправедливи за палестинците закони през последните няколко години. Те са насочени и срещу палестинските непълнолетни, за да се улеснят арестът и процесът срещу тях. Сред тях са закони, които позволяват на израелските власти да затворят деца на възраст над 12 години и да се дава присъда от три години за онези, които хвърлят камъни по израелските окупационни сили и превозни средства.

"Израелските лидери трябва да носят отговорност за своите престъпни практики", настоява той.

Франция срещу израелски строежи в палестински територии

Франция срещу израелски строежи в палестински територии

Нетаняху обяви още 800 еврейски заселници

Петима палестински непълнолетни лица заявиха, че са били жестоко бити и измъчвани от израелски войници и разпитващи по време на задържането им, съобщи Палестинската комисия за задържани.

Израел не е демокрация, а "апартейд режим", който налага еврейско господство над всички земи, които контролира. Това посочи през януари в позиция водеща израелска правозащитна организация.

"Има един основен принцип в израелските политики: прокарване и затвърждаване господството на една група - евреите - над друга - палестинците", отбелязва организацията B'Tselem, която регистрира нарушенията на човешките права.

Протестите срещу повече от пет десетилетия израелска окупация са редовно седмично явление на Западния бряг. Спорното израелско строителство в предимно палестински територии, което продължава и днес, се счита от местните за окупация. Израел обаче все още счита тези територии за свои, а палестинските протести и сблъсъци - за тероризъм.

Израел одобри хиляди нови строежи в палестински територии

Израел одобри хиляди нови строежи в палестински територии

Пореден противоречив ход