Израелските власти одобриха изграждането на още 1936 жилища за еврейски заселници на Западния бряг, в палестински територии, според данни на израелската неправителствена организация Peace Now.

Организацията остро протестира срещу решението, което пречи на мира и сигурността в региона.

Припомняме, че в края на миналата година, Службата на Организацията на обединените нации за Координация на хуманитарните въпроси обяви, че израелските власти са разрушили и конфискували стотици палестински сгради на Западния бряг от януари тази година, предаде Press.tv.

Световният орган в доклад, озаглавен "Защита на цивилните граждани", обяви, че досега тази година са разрушени или иззети 617 сгради и изселени 898 палестинци.

Израел: Над 600 разрушени сгради и 900 изселени палестинци за година

Израел: Над 600 разрушени сгради и 900 изселени палестинци за година

Според доклад на ООН

Той отбеляза, че данните представляват увеличение от 35 и 92 процента в сравнение с еквивалентния период през 2018 година.

Израелската армия сега има пълен контрол върху ресурсите, планирането и строителството в района на Западния бряг и строго ограничава палестинското строителство до по-малко от един процент от района.

Територията представлява повече от 60 процента от Западния бряг и би представлявала значителна част от бъдеща палестинска държава, съгласно така нареченото "решение за две държави".

Израелското правителство отпусна през декември 40 милиона шекела (11,4 милиона долара) за развитието на селища на Западния бряг, обяви Бенямин Нетаняху.

"Днес одобрихме бюджет от 40 милиона шекела за укрепване на населените места в Юдея и Самария. Терорът няма да ни изтръгне оттук, защото това е нашата земя", написа Нетаняху в "Туитър".

На 19 ноември Нетаняху одобри началото на процес на одобрение на законопроект, който ще разшири суверенитета на Израел до части от Западния бряг.

Израел с необичаен ход – одобри палестински жилища сред евреи на Западния бряг

Израел с необичаен ход – одобри палестински жилища сред евреи на Западния бряг

Израелското одобрение за строителство на палестински жилища в Зона C е необичайно, тъй като там са повечето от еврейските селища

Според The ​​Jerusalem Post, премиерът предприел такава стъпка, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон вярва, че еврейските селища на Западния бряг не нарушават международното право.

През декември 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2334, с която изисква прекратяване на дейностите по израелски селища в окупираните палестински територии.

Тогава Израел заяви, че няма да спазва разпоредбите на документа на ООН.

Главният прокурор на Международния наказателен съд съобщи преди седмица, че има "база" за разследване на престъпления на палестинските територии. Решението идва пет години, след като съдът за първи път започна предварителна проверка по молба на палестинците.

Фату Бенсуда обяви, че има основание за разследване на ситуацията в Палестина и конкретно на военни престъпления, които са извършени в Ивицата Газа през 2014 г. от израелската армия. По думите й заселническата политика на Израел на Западния бряг също може да представлява военно престъпление. Тя добави, че преди да започне разследването ще поиска от базирания в Хага трибунал да вземе решение за юрисдикцията на територията, тъй като Израел не е член на съда.

Израел събаря „незаконни” палестински жилища

Израел събаря „незаконни” палестински жилища

Стотици полицаи и войници са разположени в палестинския квартал Sur Baher в покрайнините на Йерусалим, докато багери събарят жилищни постройки

Това означава, че съдът може да започне пълно разследване, което да доведе до повдигане на обвинения на израелски и палестински представители.