Израел започна събаряне на палестински жилища, които според еврейската държава са построени незаконно твърде близо до разделителната стена в окупирания Западен бряг, информира Би Би Си.

Стотици полицаи и войници са разположени в палестинския квартал Sur Baher в покрайнините на Йерусалим, докато багери събарят жилищни постройки.

Палестинците се оплакват, че това е опит на Израел да заграби земите на Западния бряг.

Израелски съд отхвърли обжалвания срещу заповедта за събаряне на постройките, като поясни, че домовете са построени в зона до стената, в която е забранено строителство на сгради.

Стената е издигната във и около Западния бряг в отговор на Втората интифада, започнала през 2000 г. Израел твърди, че целта е да се попречи проникване на палестински екстремисти от Западния бряг, докато палестинците смятат, че това е инструмент за окупиране на палестинска земя.

Събарянето на сградите е спорно, защото жилищата попадат в част от Западния бряг под юрисдикцията на палестинските власти, но са издигнати на израелската страна на стената. Според местни медии палестинските власти са издали разрешителни за строеж преди около 10 г.